Helena Zaorska


Helena Zaorska, urodzona 7 marca 1930 roku w Warszawie, a zmarła 6 stycznia 1992 roku w tym samym mieście, była wybitną polską specjalistką w dziedzinie chemii cukrów. Przez wiele lat związana była z Politechniką Łódzką, gdzie pełniła funkcję profesora.

W 1952 roku zakończyła swoje studia na Wydziale Chemicznym Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, a następnie rozpoczęła pracę na Politechnice Łódzkiej, w Katedrze Cukrownictwa. W 1961 roku uzyskała tytuł doktora nauk technicznych, a pięć lat później, w 1966 roku, otrzymała tytuł doktora habilitowanego. W 1983 roku nadano jej tytuł profesora nadzwyczajnego.

Jej wkład w rozwój przemysłu cukrowniczego był nieoceniony; współpracowała z wieloma instytucjami branżowymi, a także była autorką i współautorką niemal 100 prac badawczych. W trakcie swojej kariery naukowej wypromowała czterech doktorów.

W latach 1981-1984 pełniła funkcję prodziekana Wydziału Chemii Spożywczej Politechniki Łódzkiej. W swoim dorobku miała także członkostwo w prestiżowych organizacjach, takich jak Łódzkie Towarzystwo Naukowe (1972), rada naukowa Międzynarodowej Komisji Technologii Cukru C1TS (1973) oraz Komitet Technologii i Chemii Żywności PAN (1978).

Za swoje osiągnięcia została uhonorowana wieloma odznaczeniami, w tym srebrnym i brązowym medalem od francuskiej Commission lnternationale des Industries Alimentaires.

Helena Zaorska została pochowana na cmentarzu Powązkowskim w Warszawie (kwatera pod Temlerem-33).

Przypisy

  1. Cmentarz Stare Powązki: STANISŁAW ZAORSKI, [w:] Warszawskie Zabytkowe Pomniki Nagrobne [dostęp 15.02.2015 r.]

Oceń: Helena Zaorska

Średnia ocena:4.47 Liczba ocen:22