Grzegorz Russak, urodzony 30 października 1948 roku w Warszawie, a zmarły 29 września 2018 roku w Rogojnach, to postać nie tylko znana w polskim świecie kulinarnym, ale również publicysta i pisarz kulinarny. Jego pasje obejmowały różnorodne dziedziny, takie jak gotowanie, myślistwo, a także gawędziarstwo. Wspierał on także popularyzację tradycji szlacheckiej, co czyniło go ważnym przedstawicielem kultury polskiej.
Russak ukończył studia związane z rolnictwem, uzyskując tytuł doktora nauk rolniczych, a następnie rozpoczął pracę jako profesor Wyższej Szkoły Gospodarki w Bydgoszczy. Jego bogate doświadczenie w wielu dziedzinach sprawiło, że stał się autorytetem w zakresie kuchni i tradycji kulinarnych w Polsce.
Życiorys
Grzegorz Russak był osobą, której pasja do kuchni polskiej i tradycji kulinarnych wywarła znaczący wpływ na rozwój świadomości gastronomicznej w Polsce. Na antenie TVP2 miał przyjemność omawiać przepisy staropolskiej kuchni łowieckiej w programie „Ostoja”. W swoim dorobku artystycznym zrealizował także telewizyjny projekt „Smaki Polskie” (TVP), który stał się platformą do propagowania kuchni myśliwskiej oraz staropolskiej.
Na początku lat 90. XX wieku Russak zajął się tłumaczeniem książek kucharskich dotyczących polskiej kuchni XVIII-XIX wieku, w tym szczególnie dawnych miar, które przekształcał na współczesne jednostki. W ramach swojej działalności odtwarzał także zapisane w tych książkach receptury potraw, co przyczyniło się do ochrony dziedzictwa kulinarnego Polski.
W istotny sposób wpłynął na propagowanie staropolskich tradycji, uruchamiając wzorowaną na karczmie „Rzym” tawernę przy zamku w Pułtusku, gdzie był dyrektorem Domu Polskiego w latach 1991-2002. Jego zainteresowania obejmowały również rekonstrukcję łodzi zbożowych, które pływały w przeszłości po rzece Narwi, oraz popularyzowanie wiedzy na temat polskich tradycji flisackich i produkcji nalewek.
Grzegorz Russak pełnił rolę prezesa Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, a także był długoletnim ekspertem Komisji ds. Żywności Związku Województw RP. Jego przepisy wykorzystywane były przez sieć handlową Lidl w swoich publikacjach, co potwierdza ich wysoką jakość oraz znaczenie w polskiej kuchni.
Niestety, jego życie zakończyło się tragicznie. Zmarł na zawał serca w Puszczy Boreckiej, gdzie posiadał domek łowiecki. Do zdarzenia doszło, gdy spadł z ambony myśliwskiej podczas przygotowania paśników dla zwierząt. Został pochowany na Cmentarzu Komunalnym Północnym w Warszawie, w kwaterze W-VI-11. Na jego cześć poświęcono Tablicę nr 1 w Alei Gwiazd Sztuki Kulinarnej w Ostrzeszowie, co stanowi wyraz uznania dla jego wkładu w polską kuchnię i kulturę gastronomiczną.
Wydawnictwa
Oto szczegółowa lista wybranych publikacji, które mogą zainteresować wszystkich pasjonatów kuchni myśliwskiej:
- wielka kuchnia myśliwska,
- praktyczna kuchnia myśliwska,
- dziczyzna na co dzień i na święta,
- myśliwskie wędliny.
Przypisy
- a b c Ostrzeszowska Lokalna Grupa Działania, Pasztety, paszteciki, gąski i przekąski, OLGD, Ostrzeszów, 2023 r., s. 51
- a b c d Grzegorz Russak, Warszawa, 04.10.2018 r. - nekrolog [online], nekrologi.wyborcza.pl [dostęp 23.12.2023 r.]
- a b c MagdalenaM. Kułak MagdalenaM., Zmarł dr Grzegorz Russak [online], Powiat Ostrzeszowski [dostęp 23.12.2023 r.]
- a b Lidl, Grzegorz Russak - przepisy i pomysły [online], kuchnialidla.pl [dostęp 23.12.2023 r.]
- a b ras, Grzegorz Russak nie żyje. Legendarny popularyzator tradycji szlacheckiej odszedł w wieku 70 lat - Wiadomości - polskieradio24.pl [online], polskieradio24.pl [dostęp 23.12.2023 r.]
- Zarząd Związku Województw Rzeczypospolitej Polskiej i Pracownicy Biura ZWRP, Grzegorz Russak, Warszawa, 02.10.2018 r. - kondolencje [online], nekrologi.wyborcza.pl [dostęp 23.12.2023 r.]
Pozostali ludzie w kategorii "Nauka i edukacja":
Stefan Lech Sokołowski | Maciej Sobczak (skrzypek) | Aleksandr Hilferding | Andrzej Wiśniewski (fizyk) | Andrzej Rotkiewicz | Barbara Kosmowska-Ceranowicz | Kajetan Garbiński | Tadeusz Puff | Tadeusz Kroński | Janina Wolska-Bochenek | Stanisław Piotr Koczorowski | Grzegorz Jemielita | Bolesław Gleichgewicht | Marcin Pałys | Hanna Oktaba | Wacław Werner | Hilary Koprowski | Jerzy Mutermilch | Tadeusz Banachiewicz | Romana ZamenhofOceń: Grzegorz Russak