Wiktor Bohdan Szostak


Wiktor Bohdan Szostak, urodzony 28 lipca 1933 roku w Warszawie, to postać niezwykle istotna w polskiej medycynie. Jest uznawanym internistą i dietetą, który swoją karierę naukową dedykował badaniom oraz praktyce w obszarze zdrowia publicznego. Jego zasługi obejmują nie tylko wprowadzanie innowacyjnych zasad żywienia, ale również ich popularyzację wśród społeczeństwa.

profesor Wiktor Szostak jest specjalistą w dziedzinie chorób wewnętrznych, a jego aktywność na polu naukowym potwierdzają liczne osiągnięcia. Warto zaznaczyć, że to właśnie on założył Polskie Naukowe Towarzystwo Otyłości i Przemiany Materii, które odegrało kluczową rolę w badaniach nad otyłością i metabolizmem. Dodatkowo, jego przewodnictwo w Sekcji Żywienia i Przemiany Materii w Towarzystwie Internistów Polskich przyczyniło się do wzmocnienia współpracy między różnymi ośrodkami naukowymi.

Wiktor Bohdan Szostak był jednym z pierwszych w Polsce, którzy upowszechniali zasady racjonalnego żywienia. Jego pracę charakteryzuje dążenie do poprawy jakości życia obywateli poprzez edukację w zakresie zdrowego stylu życia. Ponadto, opracował i wdrożył zasady profilaktyki kardiologicznej w polskiej służbie zdrowia, co w znaczący sposób wpłynęło na podejście do zapobiegania chorobom sercowo-naczyniowym w kraju.

Życiorys

W 1951 roku Wiktor Bohdan Szostak rozpoczął studia na Wydziale Lekarskim Akademii Medycznej w Warszawie, które zakończył w 1957 roku. W 1967 roku uzyskał tytuł doktora nauk medycznych w Centrum Medycznym Kształcenia Podyplomowego w Warszawie. Pracował jako adiunkt w tym samym centrum od 1966 do 1971 roku.

W roku 1971 Szostak uzyskał habilitację i przez dwa lata kierował Zakładem Patofizjologii i Dietetyki Społecznej w Instytucie Żywności i Żywienia. Następnie, w latach 1973-1976 pełnił funkcję zastępcy dyrektora, a od 1976 do 1991 roku dyrektora tego instytutu. Po 1991 roku kierował Zakładem Żywienia Klinicznego.

W swoim dorobku akademickim uzyskał tytuł profesora nadzwyczajnego w 1978 roku, a dziewięć lat później, w 1987 roku, tytuł profesora zwyczajnego. W szczególności prowadził badania dotyczące przemian lipidów u osób z miażdżycą, wdrażając efektywne metody ich profilaktyki oraz leczenia. Był również odpowiedzialny za wprowadzenie Narodowego Programu Profilaktyki Cholesterolowej, który miał na celu podniesienie świadomości zdrowotnej w społeczeństwie.

W życiu osobistym był żonaty z Lucyną, lekarzem pediatrą, która zmarła w 2021 roku. Para miała jedną córkę, Dorotę, urodzoną w 1962 roku. Poza pracą zawodową, Wiktor Bohdan Szostak miał pasję do historii II wojny światowej, a jego nauczycielem był profesor Edward Rużyłło.

Nagrody i odznaczenia

W swoim dorobku Wiktor Bohdan Szostak może poszczycić się wieloma wyróżnieniami i nagrodami, które świadczą o jego znaczącym wkładzie w dziedzinie ochrony zdrowia oraz badań naukowych.

  • Krzyż Kawalerski Orderu Odrodzenia Polski,
  • dwukrotnie nagroda I st. Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej,
  • nagroda Rady Naukowej przy Ministrze Zdrowia i Opieki Społecznej (I st.),
  • Medale: Honorowi Towarzystwa Internistów Polskich, XXV-lecia PIS, 60-lecia PIH, 25-lecia Instytutu Żywności i Żywienia.

Członkostwa

Wiktor Bohdan Szostak jest uznawanym specjalistą, który aktywnie uczestniczy w wielu renomowanych organizacjach. Poniżej przedstawiono jego członkostwa:

  • członek Komisji Profilaktyki Chorób Układu Krążenia w Polskim Towarzystwie Kardiologicznym,
  • członek Panelu Ekspertów ds. Żywności przy Światowej Organizacji Zdrowia,
  • uczestnik Towarzystwa Internistów Polskich od 1972 roku, w tym przewodniczący Sekcji Żywienia i Przemiany Materii od 1975 roku,
  • honorowy członek Stowarzyszenia Prac Naukowych Bułgarii od 1978 roku,
  • członek Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego, w ramach Komisji Profilaktyki od 1992 roku,
  • członek Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych od 1993 roku,
  • prezes Polskiego Naukowego Towarzystwa Otyłości i Przemian Materii od 1995 roku,
  • członek Europejskiej Akademii Nauk Żywieniowych od 1976 roku,
  • uczestnik Europejskiego Towarzystwa Badania Otyłości od 1988 roku,
  • członek Światowej Organizacji Zdrowia, będąc także częścią Panelu Ekspertów ds. Żywności od 1990 roku,
  • członek Nowojorskiej Akademii Nauk od 1991 roku,
  • członek Komitetu Żywienia Człowieka Polskiej Akademii Nauk od 1975 roku.

Wybrane publikacje

Oto wybrane dzieła Wiktora Bohdana Szostaka, które pokazują jego wkład w dziedzinę zdrowia i żywienia:

  • Wiktor Bogdan Szostak, Aleksandra Cichocka, Barbara Cybulska: Zdrowa dieta śródziemnomorska, 2001. ISBN 978-83-85486-85-5,
  • Mirosław Jarosz, Ewa Rychlik, Katarzyna Stoś, Regina Wierzejska, Anna Wojtasik (medycyna), Jadwiga Charzewska, Hanna Mojska, Lucjan Szponar, Iwona Sajór, Longina Kłosiewicz-Latoszek, Zofia Chwojnowska, Bożena Wajszczyk, Wiktor Bogdan Szostak, Barbara Cybulska, Hanna Kunachowicz, Katarzyna Wolnicka, Beata Przygoda, Aleksandra Cichocka: Normy żywienia dla populacji Polski, 2017, ISBN 978-83-86060-89-4,
  • Wiktor Bohdan Szostak, Barbara Cybulska: Weź to sobie do serca jak ustrzec się zawału, udaru mózgu, cukrzycy i nowotworów, 1991, ISBN 978-83-900058-3-6,
  • Władysław Kierst, Wiktor Bogdan Szostak: Nauka o żywieniu zdrowego i chorego człowieka, 1989, ISBN 978-83-200-1336-8.

Przypisy

  1. a b Złota Księga Nauk Medycznyk, Krzysztof Pikoń, Agnieszka Sokołowska, Krystyna Pikoń, HELION, 2010, ISBN 978-83-926326-7-2
  2. Who is who w Polsce Encyklopedia biograficzna z życiorysami znanych Polek i Polaków, Hubners Who is Who, Wydanie VII, 2008, ISBN 978-3-7290-0072-8
  3. a b Złota Księga Nauki Polskiej 2000 - Naukowcy Przełomu Wieków, Krzysztof Pikoń, Krystyna Pikoń, Agnieszka Sokołowska, HELION, 2000, ISBN 83-7197-432-9

Oceń: Wiktor Bohdan Szostak

Średnia ocena:4.65 Liczba ocen:25