Aleksandra Seghi, urodzona 30 kwietnia 1976 roku w Warszawie, to osoba o wyjątkowym dorobku w dziedzinie filologii włoskiej i dziennikarstwa. Jest ona znana jako autorka wielu książek oraz wpisów na różnorodnych blogach. Od dłuższego czasu mieszka w Toskanii, gdzie na stałe współpracuje z włoskim magazynem La Rivista, a także pełni funkcję współredaktorki portalu informacyjnego „Polacy we Włoszech”.
Jej zawodowa kariera obejmuje również działalność w lokalnym Radio Diffusione Pistoia, gdzie przygotowuje wiadomości skierowane do polskich słuchaczy w programie Up Magazine. Dzielenie się swoją pasją do włoskiej kultury i kuchni jest dla niej równie istotne. Prowadzi kursy kulinarne, a także regularnie pisze dla polskich gazet i portali internetowych, dzieląc się wiedzą o życiu we Włoszech.
Aleksandra jest absolwentką Liceum Ogólnokształcącego w Brwinowie, a swoje studia italianistyczne ukończyła na Uniwersytecie Warszawskim. Jej wyjątkowe umiejętności i wiedza sprawiają, że jest osobą szanowaną zarówno w Polsce, jak i we Włoszech.
Twórczość
Aleksandra Seghi, uznawana za utalentowaną autorkę, stworzyła szereg wartościowych książek, które przybliżają nie tylko smaki Toskanii, ale również jej kulturę i styl życia. Oto zestawienie niektórych z jej dzieł:
- Smaki Toskanii, Wydawnictwo Buchmann; Warszawa 2011, ISBN 978-83-7670-230-8,
- Słodkie pieczone kasztany, czyli toskańskie opowieści ze smakiem, Wydawnictwo Świat Książki, Warszawa 2012, ISBN 978-83-7799-633-1,
- Zielona Toskania, Wydawnictwo Mamania; Warszawa 2013, ISBN 978-83-64270-00-0,
- Domowa kuchnia włoska, Wydawnictwo SBM; Warszawa 2014, ISBN 978-83-7845-634-6,
- Toskania Pascal 360º, Warszawa 2015, ISBN 978-83-7642-500-9, współautorzy Bogusław Michalec, Marcin Szyma,
- Fanklub bułeczek z rozmarynem, czyli ciąg dalszy toskańskich opowieści ze smakiem, Świat Książki, Warszawa 2015, ISBN 978-83-7943-891-4, (kontynuacja Słodkich pieczonych kasztanów…),
- Miasta widma w Toskanii, Wydawnictwo Barwa, Warszawa 2015, ISBN 978-83-942168-0-1.
Lozwiem z jej pióra można przeczytać nie tylko w książkach. Aleksandra prowadzi również rubrykę kulinarną w magazynie La Rivista oraz aktywnie działa w sieci jako autorka blogów: Moja Toskania, Turysta w Toskanii i Gas a Modo Bio. Jej twórczość wzbogaca polską literaturę kulinarną, przenosząc czytelników w malowniczy świat Toskanii.
Programy telewizyjne
W programie Pytanie na śniadanie powstał materiał dotyczący Aleksandry Seghi, stworzony przez Gosię Molską.
Przypisy
- Pytanie na śniadanie Program z udziałem A. Seghi.
- Wydawca Barwa.
- Wydawnictwo SBM.
- Portal informacyjny Polacy we Włoszech.
Pozostali ludzie w kategorii "Media i komunikacja":
Konrad Olchowicz (ojciec) | Wojciech Pielecki | Anna Pietuszko-Wdowińska | Bohdan Tomaszewski | Michał Dembiński | Henryk Bieniewski | Rajmund Szubański | Zygmunt Wdowiński | Agata Młynarska | Agnieszka Romaszewska-Guzy | Aleksandra Stypułkowska | Witold Domański | Michał Derenicz | Maciej Biega (dziennikarz) | Anna Brzezińska-Skarżyńska | Danuta Żelechowska | Robert Sankowski | Adam Wielowieyski | Anna Bikont | Paulina Młynarska-HumeOceń: Aleksandra Seghi