Lotte Wedel


Lotte Wedel sp. z o.o., znana wcześniej jako E. Wedel, to firma z długoletnią tradycją, specjalizująca się w produkcji wyrobów czekoladowych oraz cukierniczych, która została założona w 1851 roku przez Karola Wedla. Jest to najstarsza fabryka czekolady w Polsce.

Obecnie spółka ma swoją siedzibę w Warszawie, stolicy kraju. Warto zauważyć, że od 2010 roku jej właścicielem jest japońsko-koreański koncern Lotte Group.

Historia

Początki

W historii Lotte Wedel kluczowym momentem był przyjazd Karola Wedla do Polski w 1845 roku. Rozpoczął on pracę w cukierni Karola Grohnerta, zlokalizowanej przy ul. Piwnej 12 w Warszawie. Po sześciu latach zdobył niezależność i w 1851 roku otworzył swoją cukiernię oraz warsztat rzemieślniczy w kamienicy Hryniewicza przy ul. Miodowej 12, na rogu ul. Kapitulnej, tuż vis-à-vis kościoła kapucynów. Po pewnym czasie, cukiernia została sprzedana jego szwagrowi, Robertowi Wisnowskiemu, który szybko zdecydował się na jej dzierżawę od Wedla.

Pod marką „C. E. Wedel” powstała fabryka czekolady, w której producent znacząco zwiększył asortyment, wytwarzając m.in. karmelki, ciasta, figurki cukrowe oraz różnorodne czekolady. Już w 1851 roku cukiernia serwowała 400-500 filiżanek czekolady tygodniowo. Oprócz samej czekolady, klienci mogli delektować się herbatą, ponczem, likierem i innymi słodkimi napojami. Słynne karmelki śmietankowe były reklamowane w „Kurierze Warszawskim” jako „nowy i szczególny utwór cukierniczy”:

„Zupełnie nowy i szczególny utwór cukierniczy, a nade wszystko wyborny środek leczniczy i łagodzący wszelkie cierpienia piersiowe, nader skuteczny na słabości te w miesiącach wiosennych, a nawet dla nie cierpiących i zwolenników delikatnego smaku – bardzo przyjemny wyrób.”

W miarę upływu lat, w 1877, w ogłoszeniach reklamowych podawano datę powstania firmy jako 1850, jednak Wedel aktywnie zaczął umieszczać ogłoszenia w prasie dopiero w 1851 roku. Nawiasem mówiąc, pierwsze większe produkcje czekolady ruszyły dopiero w 1854 roku. W fabryce wprowadzono pierwsze maszyny parowo-walcowe, z pomocą których zaczęto produkować różnorodne czekolady – od tabliczek po czekoladę zdrowotną. Jednocześnie Wedel sprzedawał również prozdrowotne produkty, takie jak karmelki na kaszel.

W 1859 wyroby Wedela były dostępne w wielu miastach, takich jak Warszawa, Częstochowa, Lublin i inne. Historia zakładu nie była jednak wolna od zawirowań; w 1861 roku cukiernia na ul. Miodowej została zdemolowana przez demonstrację. Po zniszczeniach, do Warszawy przyjechał Emil Wedel, któremu udało się przejąć firmę, umieszczając swoje imię na szyldach sklepów.

W miarę wzrastającego popytu, firma zmieniała lokalizacje, a ostatecznie przeniosła swoją siedzibę na ulicę Szpitalną 4/6/8, gdzie w 1879 roku powstała nowoczesna fabryka, która szybko się rozwijała.

Rozwój przedsiębiorstwa do 1939 r.

W 1872 roku Karol Wedel przekazał fabrykę swojemu synowi Emilowi Fryderykowi Wedlowi w prezencie na ślub. Po wielu sukcesach firma zyskała rozgłos i ugruntowała swoją pozycję na rynku. Emil Wedel zadbał o zabezpieczenie marki, wprowadzając znaczy faksymile podpisu. Przed I wojną światową planowano nową fabrykę przy ul. Zamoyskiego, jednak projekt został opóźniony. Zatrudnienie wynosiło nie więcej niż 50 osób.

Sukces osiągnął także syn Emila, Jan Wedel, który powrócił z doktoratem z chemii i szybko stał się znaczącą osobą w zakładzie. W 1908 roku firma zmieniła nazwę na “Emil Wedel & Syn”, co było nowoczesnym rozwiązaniem w branży. W 1919 roku, po śmierci Emila, firmą zaczęła zarządzać jego żona, Eugenia. Dopiero po jej śmierci w 1923 roku, dowodzenie przejął Jan. W 1932 roku, na skutek przekształceń w firmie, nastąpiła zmiana na „Fabryka Czekolad E. Wedel, Spółka Akcyjna”, zatrudniając kilka kobiet na kluczowych stanowiskach.

W latach 1927–1931 Jan Wedel doprowadził do budowy nowoczesnej fabryki na Kamionku i przeniesienia tam produkcji. Dopiero w 1936 fabryka wartościowo zmieniała swoje przepływy i przeorganizowywała produkcję. Szybko rozwijały się nowe technologie, poprawiano warunki pracy, a w zakładzie pracowało od 200 do 2000 osób w 1930 roku. Również zwiększała się liczba sklepów firmowych, które powstawały w Warszawie oraz innych miastach. Wedel odniósł sukces, produkując również biszkopty, pierniki oraz popularne „nadmuchiwana” czekoladę „Eos”. W latach 30. minionego stulecia firma przeżywała rozkwit.

Warto także zaznaczyć, że w 1937 roku Jan Wedel planował unowocześnić pomocną firmę „staroświecki sklep”, jednak projekt spotkał się z protestem środowisk artystycznych. W wyniku tego nie dokonano żadnych zmian w lokalu. W 1938 roku ukazał się tom opowiadań o Staroświeckim sklepie, w którego przedmowie znalazły się słowa autorstwa Juliana Tuwima.

II wojna światowa

Na początku września 1939 roku fabryka przy ul. Zamoyskiego na skutek bombardowania ucierpiała, jednak dzięki wcześniejszym zapasom produkcja mogła być kontynuowana. W latach 1940–1944 warszawska fabryka ściśle współpracowała z okupantami, pomagając w dostawach żywności dla pracowników. W 1942 roku w Warszawie czynnych było 9 sklepów Wedla. W tym czasie sytuacja w fabryce ulegała dramatycznym zmianom, a Jan Wedel musiał radzić sobie z sytuacjami kryzysowymi oraz wspierać rodziny pracowników, którzy byli zaangażowani w działania wojenne.

Podczas powstania warszawskiego, pomimo trudnych warunków, w budynku Wedlów uruchomiono punkt opatrunkowy oraz stołówkę, a jego członkowie rodziny aktywnie angażowali się w działalność pomocową. Po wyzwoleniu, fabryka została uszkodzona, jednak zachowała część maszyn i surowców do dalszej produkcji.

Okres powojenny

Po II wojnie światowej, od października 1944 roku członkowie rodziny Wedlów zaczęli wracać do fabryki, wspierając jej odbudowę i pokonując trudności związane z szabrownikami. Jan Wedel działał jako doradca do spraw organizacyjnych, ale niestety, rodzina musiała opuścić swoje mieszkanie na ul. Zamoyskiego. Fabryka została włączona do Francuskiej fabryki czekolady, gdzie zaczęły się pojawiać pierwsze słodycze na Kamionku. W 1949 roku, z powodu nacjonalizacji przedsiębiorstwa, zakład przyjął miano Zakładów Przemysłu Cukierniczego 22 Lipca. W tym czasie produkcja czekolad była znacząca, a wyroby rozchodziły się licznie.

Po 1989

Po zmianach politycznych w 1989 roku, a także po zaliczeniu przedsiębiorstwa do procesu prywatyzacji, Jan Wedel umarł w 1960 roku, ale pamięć o nim oraz wyrobach przetrwała. W 1996 roku firma stała się sponsorem igrzysk olimpijskich w Atlancie, a w 1997 roku akcje E. Wedel SA wycofano z warszawskiej giełdy. Kolejnym krokiem było przekształcenie spółki w holding, który składał się z mniejszych przedsiębiorstw. W 1999 roku nastąpiła dalsza restrukturyzacja, a część zakładów sprzedano.

W wyniku intensywnych negocjacji, Cadbury przejął prawa do marki E. Wedel. Działalność produkcyjna przetrwała w zmodyfikowanej formie, a wówczas zakład znanym stał się nie tylko z produkcji czekolady, ale także słodyczy różnego rodzaju. Wprowadzone na rynek nowe produkty były sprzedawane na całym świecie.

Kontrowersje wokół prywatyzacji

Rok 1991 przyniósł firmie nowe wyzwania. Przejęcie przez PepsiCo prowadziło do licznych kontrowersji związanych z ochroną marki „E. Wedel”. Po masaży cenowych i informacjach o dalszej polityce, Mama Wedel przeszła szereg kłopotów prawnych, związanych z rozporządzaniem znakiem towarowym. Proces z PepsiCo ukazał, że spadkobiercy mieli prawo do marki, a sama firma musiała znaleźć nowe rozwiązania.

Współcześnie

Aktualnie Lotte Wedel Sp. z o.o., która powstała po przejęciu w 2011 roku przez koreańską grupę Lotte, kontynuuje tradycję produkcji słodyczy, w tym czekolad. Liczba państw, w których można znaleźć produkty firmy, wynosi szesnaście. Organizowane są nowe targi oraz wystawy, a także rozwijane jest zaawansowane marketingowe podejście do sprzedaży. W ofercie można znaleźć nie tylko tradycyjne czekolady, ale również innowacyjne, takie jak gniazda na słodycze. Przyszłość firmy wydaje się obiecująca, a zmiany w ofercie przyciągają nowych klientów w Polsce i za granicą.

Produkty

Firma Lotte Wedel proponuje szeroki asortyment słodyczy, który z pewnością zaspokoi gusta miłośników słodkości.

W ofercie znajdują się m.in.:

  • ptasie mleczko,
  • czekolady,
  • cukierki, w tym Mieszanka Wedlowska,
  • torty waflowe, takie jak Torcik Wedlowski,
  • wafle,
  • praliny,
  • lody,
  • batony,
  • sezamki.

Wybrane nagrody i wyróżnienia

Firma Lotte Wedel przez lata zdobywała szereg prestiżowych nagród, co świadczy o jej znaczącym wkładzie w branży cukierniczej oraz wysokiej jakości oferowanych produktów.

  • 1865: uznanie publiczne podczas wystawy w Moskwie,
  • 1878: brązowy medal przyznany za czekolady i kakao na światowej wystawie w Paryżu,
  • 1900: medal za kakao owsiane, zdobyty na wystawie w Krakowie,
  • 1929: złoty medal Grand Prix za jakość wyrobów, przyznany podczas Powszechnej Wystawy Krajowej w Poznaniu,
  • 1939: prezentacja wyrobów E.Wedel na międzynarodowych targach w Nowym Jorku,
  • 1970: Torcik Wedlowski otrzymał złoty medal na olimpiadzie jakości z okazji Konferencji Przemysłów Cukierniczych Krajów Socjalistycznych,
  • aktualna lista nagród przyznanych po 2001 roku.

Inne informacje

W 2017 roku, z inicjatywy spółki, na dachu jej siedziby powstała pasieka, co zasługuje na szczególne uznanie w kontekście ochrony środowiska. Kolejnym krokiem w kierunku sprzyjania lokalnej faunie, w 2020 roku, było zainstalowanie 35 skrzynek lęgowych na elewacji budynku, które miały na celu wsparcie wibracji zwyczajnych jerzyków oraz pustułek.

Przypisy

  1. Fabryka Czekolady − nowe muzeum na kulturalnej mapie Polski. rmfclassic.pl, 05.06.2024 r. [dostęp 06.09.2024 r.]
  2. Z przyjemnością dla przyszłości − raport odpowiedzialnego biznesu Lotte Wedel. [w:] Lotte Wedel [on-line]. wedel.pl. s. 55. [dostęp 17.01.2023 r.]
  3. Z przyjemnością dla przyszłości − raport odpowiedzialnego biznesu Lotte Wedel. [w:] Lotte Wedel [on-line]. wedel.pl. s. 9. [dostęp 17.01.2023 r.]
  4. MarcinM. Walków MarcinM., 500 tabliczek czekolady na minutę. Tak działa fabryka Wedla w Warszawie [online], Business Insider, 25.05.2019 r. [dostęp 30.05.2021 r.]
  5. MichałM. Zając MichałM., Ocena działalności marketingowej firmy Wedel [online], 2019 r., s. 4.
  6. Historia pachnąca czekoladą | rp.pl [online], web.archive.org, 18.07.2011 r. [dostęp 27.06.2022 r.]
  7. MieczysławM. Kozłowski MieczysławM., Dzieje firmy E.Wedel, Warszawa 1993 r., s. 27.
  8. MieczysławM. Kozłowski MieczysławM., Dzieje firmy E.Wedel, Warszawa 1993 r., s. 35.
  9. MieczysławM. Kozłowski MieczysławM., Dzieje firmy E.Wedel, Warszawa 1993 r., s. 12.
  10. KarolinaK. Mikołajewska-Zając KarolinaK., Historia zakładów E.Wedel (1851–1945). Firma rodzinna. Studium przypadku [online], s. 4.
  11. MarcinM. Dobrowolski MarcinM., Słodko-gorzka historia Wedla [online], pb.pl [dostęp 30.05.2021 r.]
  12. JerzyJ. Kasprzycki JerzyJ., Warszawa nieznana, Warszawa: Krajowa Agencja Wydawnicza, 1982 r., s. 16.
  13. Milena K. Świtlińska, „Jak zmieniała się historia Wedla” [online], 2022 r. [dostęp 30.05.2021 r.]
  14. OlgierdO. Budrewicz OlgierdO., Opowieść pachnąca czekoladą, Kraków: Padjas, 2004 r., s. 44.
  15. OlgierdO. Budrewicz OlgierdO., Opowieść pachnąca czekoladą, Kraków: Padjas, 2004 r., s. 51.
  16. Adam Grzeszak: Cadbury d. E. Wedel – Archiwum. Polityka nr 40. [dostęp 12.03.2010 r.]
  17. Bezkarna afera na akcjach Wedla [online], mojeinwestycje.interia.pl [dostęp 23.11.2017 r.]
  18. Cadbury and Wedel – a Sweet Investment – Discover Poland – discoverpl.com [online], web.archive.org, 25.01.2010 r. [dostęp 27.06.2022 r.]
  19. Koniec wojny o delicje? Wedel musi wycofać wszystkie opakowania ciastek [online], gazetapl [dostęp 30.05.2021 r.]
  20. Pijalnie Czekolady – Strona główna [online], wedelpijalnie.pl [dostęp 28.05.2021 r.]

Oceń: Lotte Wedel

Średnia ocena:4.89 Liczba ocen:6