Paweł Loroch


Paweł Jerzy Loroch, urodzony 5 marca 1979 roku w Warszawie, jest osobowością o wielu talentach, która zyskała uznanie jako dziennikarz, publicysta, juror kulinarny oraz kucharz telewizyjny. Ponadto, jego twórczość obejmuje pisanie książek i gier planszowych, a także prowadzenie programów rozrywkowych.

W swojej edukacji Paweł Loroch ukończył klasę o profilu lingwistycznym w XXXV Liceum Ogólnokształcącym im. B. Prusa w Warszawie, a następnie studiował dziennikarstwo na Uniwersytecie Warszawskim.

W latach 2005-2009 był współtwórcą stacji radiowej Antyradio, gdzie pełnił rolę dyrektora promocji, odpowiedzialnego za rozwój wizerunku stacji. W 2006 roku zrealizował innowacyjny cykl koncertów znanych rockowych artystów zatytułowany „Dekarock”, który miał miejsce na dachu dworca kolejowego Warszawa Śródmieście. W ciągu swojej pracy w Antyradiospełnił funkcję gospodarza prawie 1500 audycji dotyczących sztuki kulinarnej.

Jako kucharz telewizyjny, jego działalność w programie „Pytanie na Śniadanie” w TVP2 trwała przez 7 lat, gdzie zaprezentował publiczności ponad tysiąc różnorodnych potraw. Loroch jest także autorem felietonów, rysunków i zdjęć, które publikowane są w książkach, czasopismach oraz w Internecie.

Regularnie występuje jako ekspert kulinarny w programach takich jak TVP Info, Dzień Dobry TVN, Polsat News, a także Kuchnia+. W 2019 roku został uhonorowany odsłonięciem tablicy pamiątkowej z numerem 21 w Alei Gwiazd Sztuki Kulinarnej w Ostrzeszowie, co stanowi jego wielkie osiągnięcie.

Warto również wspomnieć, że w 1992 roku przeszedł przez ciężką chorobę, jaką była ziarnica złośliwa. Po zakończonym leczeniu, przez kilkanaście lat angażował się w działania charytatywne związane z Fundacją Pomocy Dzieciom z Chorobą Nowotworową. W 1996 roku opowiedział o swojej chorobie w programie Mariusza Szczygła „Na każdy temat”. W 1998 roku reprezentował Polskę na konferencji IAVE World Volunteer Conference w Edmonton, Kanady. Oprócz tego, w 2003 roku stworzył serię pocztówek dla wydawnictwa Ilustris, bazując na swoich własnych rysunkach satyrycznych.

Radio

W latach 2005–2013 Paweł Loroch był gospodarzem weekendowej audycji kulinarnej pod tytułem „Gastrofaza” w Antyradiu. Program ten zdobył wielu fanów, oferując słuchaczom przepisy oraz cenne porady kulinarne.

W okresie 2014–2016 stworzył JemRadio, które stało się pierwszym polskim internetowym radiem kulinarnym z unikalną ofertą programową, dostosowaną do pasji i potrzeb miłośników gotowania.

W roku 2015 prowadził program „Szef Kuchni” w Radiu PiN, gdzie dzielił się swoją wiedzą i doświadczeniem, inspirując słuchaczy do eksperymentowania w kuchni.

W marcu 2018 powrócił do Antyradia z audycją „Gastrofaza”, emitowaną w soboty i niedziele w godzinach 10:00–13:00. Jego powrót spotkał się z ciepłym przyjęciem, a program cieszy się dużą popularnością wśród słuchaczy.

Od września 2019 Loroch prowadzi „Przepisdnia” w Antyradiu, emitowaną od poniedziałku do piątku w godzinach 6:00–7:00. Dodatkowo, od tego samego miesiąca prowadzi również cykl „Coś do jedzenia” w Meloradiu, nadawany codziennie o 7:50.

Od kwietnia 2020 pełni rolę brand managera stacji Chillizet, co podkreśla jego umiejętności zarządzania oraz zaangażowanie w rozwój radia w Polsce.

Telewizja

Kariera Pawła Lorocha w mediach telewizyjnych jest zjawiskowa i obfita w różnorodne doświadczenia. W latach 1995-1998 prowadził program 5-10-15 na TVP1, co rozpoczęło jego drogę w telewizji. Następnie, w okresie 1998-2000, był gospodarzem programu Lato z TMT emitowanego przez Telewizję TMT.

W latach 2001-2002, współpracował z W. Manną oraz K. Materną w programie M2 na TV Puls, gdzie pełnił rolę dokumentalisty i felietonisty. Kolejne lata przyniosły mu nowe wyzwania jako prowadzący w programie Czułe Dranie na TV4 (2006-2007).

Od 2007 do 2013 był jednym z najważniejszych gospodarzy programu Pytanie na Śniadanie w TVP2, gdzie zajmował się również felietonami i prowadzeniem sekcji kulinarnej. W 2010 roku wystąpił w programie Ugotowani. Bitwa na noże i widelce na Kuchnia+, a w 2012 roku był gospodarzem kuchni w programach Kawa czy Herbata oraz Jadało się, które przedstawiały historię kulinariów.

Od 2012 do 2013 pełnił rolę lektora w stacji Kuchnia+ i nadal angażował się w różnorodne projekty. W 2013 roku prowadził talk show Raz lepiej, raz gorzej na TTV, a w 2014 roku był autorem scenariusza i aktorem w serialu komediowym Łubu Dubu na Comedy Central.

Jego kariera to także rola gospodarza programów kulinarnych. W latach 2017-2018 prowadził Słoneczną Stację w Polsacie, a w latach 2017, 2019 i 2020 wystąpił jako gość specjalny w programie Nasz Nowy Dom.

Książki

Paweł Loroch jest autorem wielu książek, które przyciągają uwagę zarówno miłośników literatury, jak i pasjonatów fotografii. W 2008 roku miał miejsce debiut książkowy „Ugryźć Świat”, w którym uczestniczył gościnnie. Została ona wydana przez Edipresse.

Rok później, w 2009 roku, Loroch zajął się pisaniem po raz kolejny, publikując „Polskę w obiektywie National Geographic”, co również miało miejsce dzięki wydawnictwu Edipresse. W 2010 roku współpracował z Adrianną Ewą Stawską przy stworzeniu „Atlasu Kanapek Świata National Geographic”, co potwierdza jego zamiłowanie do kulinariów oraz podróży.

W 2011 roku powstała książka „Warszawa w obiektywie National Geographic”, która ukazuje stolicę Polski z innej, artystycznej perspektywy. Rok 2012 przyniósł publikację „Makaron. Życie i twórczość”, która była częścią kampanii promocyjnej polskich zbóż.

W kolejnych latach Loroch kontynuował swoją twórczość, wydając w 2013 „Błyskawiczny przewodnik po Warszawie” jako autor zdjęć, a w 2014 roku „Dania na piątki” w wydawnictwie Olesiejuk. Rok 2015 to „Kuchnia portugalska”, również w Olesiejuku, a 2016 przyniosło na świat „Chef. Historia Michela Morana”, która ponownie ujrzała światło dzięki Edipresse.

Gry planszowe i karciane

W 2015 roku na rynku wydawniczym zadebiutowały takie tytuły jak „Gierki Małżeńskie”, „Kariera polityczna” oraz „Korporacja”, które zostały wydane przez MDR. W kolejnych latach, w 2016 roku, powstało znane wydawnictwo Edipresse, gdzie wspólnie z Hanną Bakułą zrealizowano projekt „Kuchnia i seks. Flirt towarzyski”.

W tym samym roku zaprezentowano również serię gier planszowych, które zostały ozdobione rysunkami Andrzeja Mleczki. Seria ta obejmowała tytuły takie jak: „Kalambury”, „Wiem wszystko”, „Między słowami” oraz „Znamy się”, również pod szyldem wydawnictwa MDR.

Następnie, w 2017 roku, powstała gra pod nazwą „Filharmonia”, stworzona specjalnie dla Filharmonii im. Mieczysława Karłowicza w Szczecinie, która stanowi kolejne ciekawe przedsięwzięcie w bogatej twórczości autora.

Festiwale

Paweł Loroch to znana postać w świecie kulinariów, który z pasją angażuje się w organizację różnorodnych festiwali. Jego praca obejmuje wiele wydarzeń, które promują kulturę kulinarną i sztukę gastronomiczną.

W latach 2010-2014 był prezenterem „Kuchnia+ Food Film Fest”, festiwalu filmów kulinarnych, który przyciągał miłośników zarówno sztuki filmowej, jak i dobrej kuchni.

W 2010 roku prowadził „Niewinni Czarodzieje”, który miał miejsce w Muzeum Powstania Warszawskiego, gdzie poprowadził warsztaty kulinarne, łącząc historię z kulinarnymi tradycjami.

W 2011 roku wystąpił jako prezenter w ramach „Transatlantyk”, gdzie zajął się sekcją kina kulinarnego w Poznaniu, wzbogacając program o unikalne perspektywy na temat sztuki gotowania.

Kolejnym ważnym wydarzeniem w jego karierze był „Street Food Festival” w 2013 roku, gdzie miał zaszczyt być prezenterem festiwalu kulinarnego organizowanego przez Tomasza Jakubiaka, promując różnorodność kuchni ulicznej.

W latach 2017-2019 prowadził „Festiwal Roślinożercy”, podczas Skierniewickiego Święta Kwiatów, Owoców i Warzyw, co świadczy o jego zaangażowaniu w promowanie zdrowego stylu życia i wegetariańskich kulinariów.

Wystawy fotograficzne

Paweł Loroch zrealizował szereg wystaw fotograficznych, które odbyły się w różnych lokalizacjach w Polsce. Poniżej przedstawiamy szczegółowy wykaz tych wydarzeń.

Przypisy

  1. Paweł Loroch odpowiada za marketing i promocję Chillizet [online], www.wirtualnemedia.pl [dostęp 21.05.2020 r.]
  2. RadioR. Szczecin "Filharmonia" trafiła na planszówkę [online], "Filharmonia" trafiła na planszówkę, 21.02.2017 r. [dostęp 27.12.2019 r.]
  3. Antyradio ponownie na dachu [online], Media2.pl [dostęp 27.12.2019 r.]
  4. Ugotowani, czyli bitwa na noże i widelce – wszystko o programie - Kuchnia+ [online], www.kuchniaplus.pl [dostęp 27.12.2019 r.]
  5. Wiosna w Comedy Central: Passent i Loroch w “Łubu Dubu” [online], www.wirtualnemedia.pl [dostęp 27.12.2019 r.]
  6. Paweł Loroch na planie u Katarzyny Dowbor - Polsat.pl [online], www.polsat.pl [dostęp 27.12.2019 r.]
  7. Nowy szef newsroomu w Antyradiu [online], www.wirtualnemedia.pl [dostęp 27.12.2019 r.]
  8. Trzecia odsłona Dekarock [online], www.wirtualnemedia.pl [dostęp 27.12.2019 r.]
  9. XIV Ogólnopolski Festiwal Pasztetników i Potraw z Gęsi już za nami! | Ostrzeszowska Lokalna Grupa Działania [online], olgd.org.pl [dostęp 27.12.2019 r.]
  10. Ipla.tv - Największa Telewizja Internetowa [online], Ipla.tv [dostęp 27.12.2019 r.]
  11. EurozetE. Sp EurozetE., Coś Do Jedzenia - Meloradio [online], www.meloradio.pl [dostęp 27.12.2019 r.]
  12. Ugryźć świat [online], Lubimyczytać.pl [dostęp 27.12.2019 r.]
  13. Atlas kanapek świata [online], Lubimyczytać.pl [dostęp 27.12.2019 r.]
  14. Makaron - My Story! [online], Lubimyczytać.pl [dostęp 27.12.2019 r.]
  15. Dania na piątki [online], Lubimyczytać.pl [dostęp 27.12.2019 r.]
  16. KUCHNIA PORTUGALSKA [online], Lubimyczytać.pl [dostęp 27.12.2019 r.]
  17. Kuchnia i Seks – Flirt Towarzyski [online], www.swiatksiazki.pl [dostęp 27.12.2019 r.]
  18. Ruszył Kuchnia+ Food Film Fest. Na pierwszy ogień - dokument o blogerach i food-porn [online], naTemat.pl [dostęp 27.12.2019 r.]
  19. l, Roślinożercy już odliczają dni do wyjątkowego festiwalu [online], Miasto Skierniewice [dostęp 27.12.2019 r.]
  20. GoldenLine.pl, Trzaskprask: Warsaw City Reality - wystawa zdjęć - forum Fotografia - GoldenLine.pl [online], www.goldenline.pl [dostęp 27.12.2019 r.]
  21. Warszawskie Uniesienia. [online], www.1944.pl [dostęp 27.12.2019 r.]

Oceń: Paweł Loroch

Średnia ocena:4.5 Liczba ocen:15